Zalay Dorottya

INTERJÚ ZALAY DOROTTYÁVAL, A SZAKMAI CSOPORT VEZETŐJÉVEL

Név: Zalay Dorottya

Pozíció: a szakmai team vezetője
Középiskola: Ciszterci Rend Pécsi Nagy Lajos Gimnázium
Érettségi éve: 2009

profil-kc3a9p.jpg

Mesélj magadról három általános dolgot (pl. végzettséged, foglalkozásod) és valamit, ami meglepő veled kapcsolatban!

Nagyon szeretek utazni. De annyira, hogy a barátaim meg vannak lepődve, hogy már 4 hónapja egy helyben vagyok és berendezkedtem 5 év folyamatos világjárás után Budapestre. Szociológia és nemzetközi tanulmányok diplomákkal rendelkezem, de biztos vagyok benne, hogy hamarosan tovább folytatom tanulmányaimat, hiszek a „life-long-learning” elméletben! Jelenleg a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságon dolgozom mint nemzetközi referens, építve a nemzetközi kapcsolatokat és projekteket az adott területen. Meglepő velem kapcsolatban? Hihetetlenül szeretek vadkempingezni a legcudarabb helyeken!

Te vagy a szakmai team vezetője. Milyen feladatok tartoznak a csapatodhoz?

A szakmai teamet koordinálom. Legfontosabb feladataink közé tartozik az esemény szakmai profiljának kidolgozása, minőségbiztosítás, előadók kiválasztása és a konferencia alatt megvalósuló networking, kapcsolati hálózatépítés elősegítése és környezetének megteremtése. Csapatunk tagjai nagyon különböző területen dolgoznak, így tudjuk több szempontból vizsgálva felépíteni a programot és különböző ötleteinket kreatívan összegyúrni annak érdekében, hogy majd április 2-án minden résztvevő megtalálja a neki tetsző, hozzá közel álló programot és networking lehetőséget.

Mi ígérkezik a legnagyobb kihívásnak számotokra?

Igazi kihívás a megfelelő előadók kiválasztása, hiszen az egész esemény keretét ez adja. Szeretnénk, hogy minél több területről hallhassunk előadásokat a konferencián, s azok tényleg lehetőséget nyújtsanak arra, hogy az „Ideas Worth Spreading” („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”) szellemében gondolatébresztő, és aktívan kommunikáló közeget hozzanak létre a ciszterci közönség személyes, tevékeny részvételével.

A Ciszterencia egyedi lehetőséget kínál rá, hogy találkozzunk a négy ciszterci gimnázium öregdiákjaival. Szerinted mi az, ami összeköt bennünket? Hogyan határoznád meg a ciszterci mentalitást?

A pécsieken kívül van több barátom a budai gimnáziumból, így biztosan állíthatom, hogy az értékeink, melyeket fiatal korunkban szívtunk magunkba, nagyon hasonlóak. A ciszterci múlt valamilyen titkos kapoccsal összeköt bennünket.

A Ciszterencia az előadásmód tekintetében a TED stílust képviseli. Te mit kedvelsz a TED műfajában?

Volt szerencsém egyszer Bostonban a TEDxBeaconStreet-en hallgatóként jelen lenni. Előtte is tetszett ez a kezdeményezés és műfaj, de azóta célom, hogy Magyarországon is jobban elterjedjen ennek ismerete. Fantasztikus élmény volt. A barátságos környezet és az emberek nyitottsága, motiváltsága és új ismeretek utáni vágyakozása az, ami fantasztikussá teszi a TED-et. A mai világunk a kapcsolati tőkére épül, s ez az esemény tökéletes környezetet teremt ahhoz, hogy különböző területeken ismeretségeinket gyarapíthassuk amellett, hogy óriási dózisú inspirációt nyerhetünk.

Ajánlanál egy TED-videót a kedvenceid közül?

Eddy Zhong: How School Makes Kids Less Intelligent (TEDxYouth@BeaconStreet)

Ez az előadás felhívja a figyelmet arra, hogy nem csak egyféle tehetség van. Minden gyermeknek a saját ajtaját kell felfedeznie, a saját jövőjét megalkotnia. „Senki sem változtatta még meg a világot úgy, hogy azt tette volna, amit a világ diktál neki.” Mindennapi munkámban is inspirál ez az előadás, hogy ne felejtsem el, miért is dolgozom…

Hamarosan már itt is van április másodika, és a Ciszterencia egy nagyon mozgalmas napnak ígérkezik. Mit vársz benne a legjobban?

Nagyon várom, hogy ismét találkozhassak sok régi ismerőssel és megismerkedhessek új emberekkel is. Nagy izgalommal várom, hogy sikerül-e ténylegesen megvalósítanunk azt, amit elképzeltünk: egy erős, országos ciszterci öregdiák közösség kiépülését.