Pólya Viktor

INTERJÚ PÓLYA VIKTORRAL, A CISZTERENCIA FŐSZERVEZŐJÉVEL


Név: Pólya Viktor
Pozíció: főszervező
Középiskola: CRNLG (Pécs)
Érettségi éve: 2007

pv.jpg


Mesélj magadról három általános dolgot (pl. végzettséged, foglalkozásod) és valamit, ami meglepő veled kapcsolatban!

A rendszerváltozás gyermeke vagyok, hiszen 1989-ben láttam napvilágot. Biológia-földrajz szakos tanárként végeztem az ELTE-n, de jelenleg két különböző helyen dolgozom félállásban; CSR-koordinátorként egy IT-cégnél illetve forrásfejlesztőként egy helyi kisközösségeket segítő nonprofit Kft-nél. Talán még számomra is meglepő, hogy közel öt éve nem szedtem be semmilyen gyógyszert.

Az érettségid óta is büszkén képviseled a ciszterci neveltetést és sok szállal kötődsz a ciszterci gimnáziumokhoz, és rengeteg öregdiákkal vagy kapcsolatban nap mint nap. Számodra miért fontos megőrizni a ciszterci mentalitást? Mi az, ami összeköti a ciszterci öregdiákokat?

Erre vonatkozólag csak sejtéseim vannak. Őszintén szólva éppen ez tesz engem is kíváncsivá, hogy vajon van-e közös bennünk? Azt hiszem, sok tekintetben van egyedi karaktere mind a négy gimnáziumnak, ezért én nem is az iskolai években keresem az összekapcsolódás alapját, sokkal inkább az iskolai éveket követő időszakban. Az a kérdés számomra, hogy lehet-e hivatkozási alap magunk között néhány közös élmény, ha éppen együttműködésre vagy baráti szóra lenne szükségünk…? És az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy igen, lehet!

Eredeti, ám nagyon találó ötlet találkozási és ismerkedési lehetőséget kínálni a ciszterci iskolák öregdiákjainak. Mikor született meg benned a gondolat, hogy létrehozz egy ilyen nagyszabású eseményt?

2015. júniusában, amikor alelnöki szerepet vállaltam az újjáalakult országos Ciszterci Diákszövetségben, rögtön elindult bennem a vezérhangya és azon kezdtem gondolkodni, hogy vajon milyen módon tudnánk felpezsdíteni az öregdiákok életét? Valami olyan eseményt próbáltam meg elképzelni magam előtt, ami vonzó, amihez érdemes csatlakozni, amiből kár lenne kimaradni. Így tavaly novemberében közel 60 embert megkerestem ciszterci barátaim közül, hogy segítenének-e nekem megálmodni, majd meg is valósítani ezt a nagyszabású eseményt. Azóta nagyjából 20 emberrel dolgozunk együtt a Ciszterencián!

Miért épp egy konferencia formájában valósul meg ez a találkozó?

Azért, mert ez nem egy szokványos konferencia. A TED-előadások köré nagyon szépen fel lehet építeni mindazt, ami számunkra is fontos: az egymásra figyelést, az értékek bemutatását, a megosztást, a mások inspirálását. A Ciszterencia egy találkozási lehetőség, ami túlmutat egy informális eseményen; ez egy infotainmenttel egybekötött nosztalgikus előretekintés. ?

Honnan, kitől származik a CISZTERENCIA elnevezés?

Eredetileg valami olyan nevet terveztünk, amiben benne van a TED-kifejezés, de miután leveleztünk az amerikai szervezőkkel, úgy döntöttünk, hogy a többhónapos licenckérési procedúra helyett egy egyedi utat szeretnénk bejárni (saját arculattal, saját üzenetekkel). A név személy szerint a Marketing Team vezetőjétől, Szirácki Dávidtól származik, és a Párizsi Nagyáruház kávézójában született.

Kik vesznek részt a szervezésben? Hogyan épül fel a CISZTERENCIA szervezőcsapata? 

Már az elejétől fogva célom volt, hogy mind a négy gimnázium öregdiákjai képviseltetve legyenek a csapatban, de sajnos vagy nem sajnos, a személyes kapcsolati hálóm mozgósítása olyannyira erős volt, hogy az első találkozón, ahol 25-en voltunk jelen, 20 pécsi volt. ? Ezt követően igyekeztünk bővíteni a csapatot, de olyanok is voltak, akik távolabbról kezdték el szemlélni az eseményeket. Jelenleg stabilan 5 munkacsoportban dolgozik kb. 20 ember. Az öt munkacsoport az esemény öt különböző szervezési területét fedi le, így van szakmai, marketing, kommunikációs, technikai és pénzügyi munkacsoport. Mindegyik team választott magának egy koordinátort, akivel tarthatom a kapcsolatot. A munkacsoportok többnyire önállóan dolgoznak, ha tudok, én is részt veszek a munkájukban.

A CISZTERENCIA az előadásmód tekintetében a TED-stílust képviseli. Te mit kedvelsz a TED műfajában?

Egy jó TED-előadás olyan mint bármilyen műalkotás, ami magával ragad. Egyszerűen lenyűgöz, mekkora hatással tud lenni rám egy személyes történet. A TED-műfaj a tudatosságról szól, és meghív arra, légy Te is önreflektív, egyre-egyre tudatosabb.

Ajánlanál egy TED-videót a kedvenceid közül?

Örömmel, bár nehéz választanom. Julian Treasure arra buzdít beszédében, hogy figyeljünk jobban oda a körülöttünk lévő világra.  Igen szórakoztató és hatásos módon kínál öt módszert erre.

Mit remélsz a Ciszterenciától? Milyen napnak ígérkezik április másodika? 

Azt hiszem, nagyon fogjuk élvezni az együttlétet. Jó lesz ismét  találkozni rég nem látott barátokkal, s megismerkedni új arcokkal. Közben pedig abban is bízom, hogy valami olyat hozunk létre, ami sokakat megmozgat, és április 3-tól önálló életre kel!