Interjú Sipos Zoltánnal

sipos-zoltc3a1n.pngA Ciszterencia előadói személyes mondanivalóval, üzenettel készülnek, amely köré felépítik az előadásukat. Szerinted hogyan találhatják meg a mondanivalójuk lényegét?
Az egyik ember legjobb témája önmaga, csak erről tud beszélni, de nem tud semmit sem mondani. A másik ember figyel a többiekre, érdeklődik, tanul és változik. Ő válhat előadóvá a Ciszterencián. Mind egyedi életet kaptunk nagy szabadsággal, mellyel mind másképp élünk. Pusztán ebből a felismerésből következik, hogy mind mutathatunk valami fontosat és újat a másiknak: te hogyan csinálod, mi mozgat és mi változtatott valamit benned? A gyermek a meséből tanul, a felnőtt pedig sztorinak hívja a maga meséit: a sztoridból nemcsak rólad, de önmagamról is sokat megtudok. Ha elhatározod, hogy őszinte leszel, akkor legyél az magaddal is: kérdezd meg magadtól, miről mesélnél szívesen, miben vagy jó? Ez lesz a lényege a sztoridnak.

Hogyan építhető fel egy hatásos előadás?
Mindig kezdd a miérttel: mi az oka, hogy most előadsz. Az előadás először is adás: adnod kell valamit a közönségnek, és jó, ha elmondod, mit szánsz nekik mindabból, amiről szó lesz. A jó előadásban van keret: az elején előremutat arra, mi lesz a téma, a végén összefoglalja és rögzíti a tanulságot. Szerintem mindenki lehet jó előadó, ha nem akar más stílust, más szavakat, más mozdulatokat használni, mint a sajátjai. Ha képes fölvállalni azt, ahogyan ő beszél és viselkedik, akkor hitelessé válik. Ha pedig arról beszél, amiben hisz, akkor magával ragadó lesz. Ha olyanról szól, amit valóban tud is, akkor nem is kell sokat készülnie előtte.

Ciszterencia az előadásmód tekintetében a TED stílust képviseli. Mit kedvelsz a TED-műfajban?
A rövid előadások a hagyományos konferenciákon gyakran értéktelenek: a rapidbeszédek csak karcolgatják a felszínt, de elmélyülésre nincs lehetőség. A hosszabb előadások pedig gyakran tréningek, oktatóanyagok. A TED szerintem az ideális forma a rövid, mégis mély előadásokra. Az iskolai előadások mögött a tudás áll, a jó TED-előadásnál viszont egy személy, akin keresztül szűrődik át az ismeret. Inspiratív, jobban rögzülő, fiatalos és könnyen fogyasztható tartalom.

Ajánlanál egy általad különösen kedvelt TED-előadást?
Ha már egy korábbi kérdésben utaltam arra, hogy kezdd a miérttel, nem is ajánlhatnék mást, mint Simon Sineket.

A Ciszterencia idén a fehéren-feketén kulcsszó köré szerveződik, utalva azokra az értékekre, amelyek kívül esnek a semlegesnek mondható szürkeségen, és életünk azon területeire, amelyeket képviselünk, amelyekért felelősséget vállalunk. A te életedben mi fekete-fehér?
Az életünkben nem lehetünk feketék-fehérek, mégis az őszinte, igaz beszéd fekete vagy fehér: igen és nem, kereken és magyarán. Lehetünk hidegek vagy forrók, de ne legyünk langyosak, amikor élünk. Viszont ítéleteinkben nem lehetünk csak feketék-fehérek, mert a tudásunk jellemzően hiányos. Nekem fekete-fehér, ami volt, de nagyon színes minden, ami jön.