Interjú Kiss Ulrichhal

ku-bw.jpgA Ciszterencia célja, hogy a ciszterci neveltetésű, ám a világ minden táján tevékenykedő fiatalokat összevonja egy TED-konferenciához hasonló rendezvény kereteiben. Szerinted miben rejlik egy ilyen konferencia ereje?
 
Attól függ, honnan nézed/nézzük! A részvevők számára fontos, hogy artikulálják egy egyszerre kritikus, de mégis jóindulatú publikum előtt, ami mozgatja őket. Ha, mint Farkas Máté, el akarok adni egy terméket, mert vállalkozó vagyok, jó csiszolni az argumentumokat (érveket). Ha meg akarom győzni a kamaszokat, hogy a szüzesség érték – mint Hodász András – , ugyancsak fel kell kötni a gatyámat. Csány Gergely témája divatos, az egyúttal kelepce is: hogyan mondjak valóban újat? 
A hallgatóság remélhetően impulzusokat kap, és jobban megérti milyen világban él, és milyenben fog élni. S talán jobb is lesz ez a világ, éppen az előadások következtében és/vagy hála az azokra történő reflexiónak!
Az hab a tortán, hogy a ciszter öregdiákok összetartása nő!

Melyek az igazán hatásos előadások?
Amelyeket egy mondatban össze tudsz foglalni, és melyek hatására másnaptól kezdve másképp gondolkodsz és cselekszel.

Milyen lehetőségek rejlenek a Ciszterenciában?
Majd kiderül! Minden az utóéleten is múlik. Ne legyen vége aznap este!

A Ciszterencia az előadásmód tekintetében a TED-stílust képviseli. Mit kedvelsz a TED-műfajban?
A lényeget 7 percben is el lehet mondani. Több csak azért kell, hogy szórakoztassunk. Ami szórakoztat, azt jobban megjegyzem.

Ajánlanál egy általad különösen kedvelt TED-előadást?
Át kéne néznem őket! Kellene egy az időgazdálkodásról!

A Ciszterencia idén a fehéren-feketén kulcsszó köré szerveződik, utalva azokra az értékekre, amelyek kívül esnek a semlegesnek mondható szürkeségen, és életünk azon területeire, amelyeket képviselünk, amelyekért felelősséget vállalunk. A te életedben mi fekete-fehér?
A világ színes. A fehér minden szín szintézise. Az egészet láttatja. A fekete kell, hogy ragyogjon a fehér. A kontraszt is láttat. Igaz, sok mindent el is fed…